تفاوت پمپ وکیوم تک مرحله ای و دو مرحله ای
قبل از اینکه به تفاوت بین پمپ وکیوم تک مرحله ای و دو مرحله ای بپردازیم، باید بدانیم پمپ وکیوم چیست.
پمپ وکیوم
"پمپ وکیوم" یا "پمپ خلأ" دستگاهی است که با تخلیه مولکولهای هوا (یا گازهای دیگر) از یک محفظهٔ آببندی شده، یک فشار منفی (یا خلأ نسبی) را ایجاد میکند. این وسیله نخستین بار در سال ۱۶۵۰ میلادی توسط دانشمند آلمانی "اتو فون گریکه" و با انجام آزمایش نیمکره ماگدبورگ اختراع شد. از آن پس مدلهای گوناگونی بر این اساس و برای استفادههای مختلف ساخته شده است.
Otto Von Guericke
به بیان ساده، پمپهای وکیوم، دستگاههایی مکانیکی هستند که امکان حذف مولکولهای هوا و گاز را از یک منطقه مهر و موم شده، برای ایجاد منطقهای خالی از هوا و یا گاز فراهم میکند. بطور کلی، هدف اصلی این دستگاه، تمیز کردن و آببندی تعریف میشود.
پمپ های وکیوم به پنج دسته تقسیم میشوند:
- پمپ وکیوم پره ای دوار
- پمپ وکیوم دیافراگمی
- پمپ وکیوم حلقه مایع
- پمپ وکیوم اسکرول
- پمپ وکیوم توربومولکولی
پمپ وکیومی که در صنعت برودت و تهویه استفاده می شود از نوع پمپ وکیومهای پره ای دوار هست.
حالا که بصورت کلی فهمیدیم پمپ وکیوم چیست و چند مدل دارد، به سراغ موضوع اصلی مقاله میرویم.
تفاوت بین پمپ وکیوم تک مرحله ای و دو مرحله ای
پاسخ بسیار ساده است! تنها تفاوت پمپ وکیوم تک مرحله ای و پمپ وکیوم دومرحله ای در کیفیت خلا نهایی آنهاست و پمپ وکیوم دومرحله ای به هیچ عنوان قابلیت مکش و دهش با هم را ندارد.
برای درک بهتر مطلب به مقایسه بین پمپ وکیوم تک مرحله ای ولیو مدل VE115 و پمپ وکیوم دومرحله ای ولیو مدل VE215 میپردازیم.
به مثال زیر دقت کنید:
با فهمیدن اینکه اندازه یک میکرون چقدر است به جدول زیر که جزئیات فنی بین 2 پمپ وکیوم تک مرحله ای ولیو مدل VE115 و پمپ وکیوم دومرحله ای ولیو مدل VE215 نگاهی میاندازیم:
ساختار پمپهای تک مرحلهای و دو مرحلهای
پمپ وکیوم تک مرحله ای VE115 از یک روتور به همراه یک سیلندر ساخته شده است. بدین گونه که روتور توسط سیم پیچ استاتور تحریک شده و به حرکت درمیآید. در امتداد روتور، یک دیافراگم که درون محفظهای کاملا آببندی شده قرار گرفته است. با گردش روتور، مولکولهای هوا از بخشی که فشار مثبت هست به سمت فشار منفی یعنی محفظه پمپ حرکت میکنند و سپس از سوپاپ خروجی هوا (read valve) خارج میگردد. با تکرار این پروسه، عملیات وکیوم کردن حاصل میشود. ساختار و شکل ظاهری پمپ وکیوم دومرحله ای VE215 دقیقا همانند پمپ وکیوم تک مرحله ای VE115 می باشد؛ با این تفاوت که در این پمپ بجای یک سیلندر، دو سیلندر وجود دارد. بدینگونه که مولکولهای هوا ابتدا توسط سیلندر اول مکیده شده و پس از فشردهسازی، وارد محفظه سیلندر دوم میشوند. سپس از درب بالای پمپ وکیوم خارج خواهند شد که با این کار خلا نهایی بیشتری حاصل و ذرات ریزتر از سیکل خارج میشوند. در این مقایسه که بین 2 بین پمپ وکیوم تک مرحله ای ولیو مدل VE115 و پمپ وکیوم دومرحله ای ولیو مدل VE215 انجام شد، پمپ وکیوم 115 با قدرت 1/4 اسب بخار ذرات تا قطر 150 میکرون را از سیکل خارج میکند و پمپ وکیوم 215 با همان قدرت یعنی 1/4 اسب بخار، توانایی تخلیه ذرات بسیار کوچکتر تا قطر 15 میکرون از سیکل را دارد. در نتیجه پمپ وکیوم دو مرحله ای خلا عمیقتری ایجاد خواهد کرد.
در انتها، برای درک بهتر این مطلب، ویدئو زیر را مشاهده کنید:
سخن آخر
در این مقاله سعی شد علاوه بر پرداختن به تفاوت بین پمپ وکیوم تک مرحله ای و پمپ وکیوم دومرحله ای، توضیحاتی مختصر در مورد تاریخچه و همچنین ساختار و عملکرد پمپهای وکیوم نیز داده شود. ضمنا جهت اطلاع از قیمت پمپ وکیوم و همچنین، خرید نیز میتوانید از طریق سایت کولاکس و با استفاده از آدرس زیر، اقدام بفرمائید.
ثبت دیدگاه