نحوه یافتن روغن مناسب برای انواع کمپرسورهای برودتی
امروزه دغدغه بسیاری از تکنسینهای صنعت تهویه و برودت یافتن یا جایگزین کردن روغن مناسب برای کمپرسورهای برودتی میباشد. با توجه به این موضوع و اهمیت بالای آن، شرکت سانیسو راهحل جالبی برای این کار ارائه داده است که توسط تیم کولاکس ترجمه و خدمت شما عزیزان قرار گرفته است.
*نکته: توجه داشته باشید این جداول صرفا برای روغنهای "شرکت سانیسو" کارایی دارند.
در ابتدا روغنهای برودتی را به چهار دسته بر اساس تکنولوژی نوع ساخت آنها دستهبندی میکنیم.
دسته اول: تکنولوژی PAO ,سری Sunice A 68 SYN
روغن های سری Sunice A 68 SYN یک روان کننده بسیار تصفیه شده و کاملا مصنوعی هستند. از ویژگیهای این سری میتوان به قابلیت بازدارندگی عالی، محافظت در برابر خوردگی و... اشاره کرد. این روانکننده بطور گسترده برای کاربردهای مختلفی استفاده می شود. باید توجه داشت که این مدل روغنها در معرض محیطهای شیمیایی خشنی قرار دارند؛ همانند شرایط موجود در سیستم های تبرید آمونیاکی.
جدول شماره یک:
*نکته: ISO VG مخفف "درجه ویسکوزیته سازمان استانداردهای بین المللی" است و در اعدادی از 2 تا 1500 گزارش میشود. این عدد بسیار مهم است؛ زیرا ویسکوزیته روانکننده تنها مهمترین عامل در انتخاب روغن مناسب برای دستگاه شما است.
*نکته: پلی آلفائولفین (PAO) از طریق یک فرآیند شیمیایی مصنوعی که از اتیلن منشا میگیرد، تولید میشود. اتیلن از طریق کراکینگ نفت خام یا گاز طبیعی تولید میشود.
دسته دوم: تکنولوژی MN ,سری Suniso Gs
روغن های سری Suniso Gs از نوع روغنهای معدنی نفتنیک با کیفیت عالی هستند که بعنوان روغنهای کمپرسورهای برودتی که با گازهای سنتی قدیمی کار میکنند طراحی شدهاند. این روغنها بسیار با دوام و بدون موم هستند.
جدول شماره دو:
*نکته: (MN) روغنهای پایه نفتنیک MaxNap حلالیت بالا، نقطه ریزش کم و ویژگیهای رنگی خوبی را ارائه میدهند که برای طیف وسیعی از کاربردها از جمله سیالات فلزکاری، گریس، چسب ها، جوهرهای چاپ و روغنهای ترانسفورماتور مناسب هستند.
دسته سوم: تکنولوژی POE, سری Suniso SL
روغنهای سری Suniso SL از نوع روغنهای استر مصنوعی هستند که به وسیله مواد پایه پلی استر و سایر مواد افزودنی منتخب که روانکاری، پایداری و محافظت در برابر خوردگی فوق العاده ای را ارائه می دهد، فرموله شدهاند. همچنین این روان کنندهها در مبردهایی مثل R134a در دمای بسیار پایین قابل اختلاط هستند.
روغنهای سانیسو سری SL بطور تخصصی برای استفاده در سیکلهای برودتی و تهویه مطبوعی که با گازهای دوستدار لایه اوزون شارژ میشوند، طراحی شده است.
جدول شماره سوم:
*نکته: روغن پلی استر (روغن POE) نوعی روغن مصنوعی است که در کمپرسورهای تبرید استفاده میشود.
دسته چهارم: تکنولوژی POE, سری SUNICE EF 68
روغنهای سری SUNICE EF 68 از نوع روغنهای استر مصنوعی هستند (POE) که اختصاصا برای سیستمهای تبرید و تهویه مطبوعی که کمپرسور آنها با گازهای CO2 (R-744) کار میکنند طراحی و تولید گردیده است.
جدول شماره چهارم :
دسته پنجم: تکنولوژی AB ,سری Sunice AKB
روغن های سری Sunice AKB یک نوع سیال کاملا مصنوعی مبتنی بر آلکیل بنزن میباشند که برای استفاده در سیستمهای تبرید و تهویه مطبوع توسعه یافتهاند.
جدول شماره پنجم :
*نکته: آلکیل بنزن (AB) – یک روغن مصنوعی مناسب برای سیستمهای تبرید با استفاده از مبردهای CFC یا HCFC است که با روغن معدنی نیز سازگار است.
جدولهای یک تا پنج بالا را به یاد داشته باشید. در ادامه مجدد به آنها رجوع خواهیم کرد.
تا اینجای مقاله سعی شد اطلاعات فنی 5 مورد از پرمصرفترین سری روغنهای برودتی ساخت شرکت سانیسو شرح داده شود. هرکدام از این سری روغنها برای محافظت بهتر از کمپرسورهای برودتی طراحی و ساخته شدهاند. حال زمان آن فرا رسیده تا با استفاده از اطلاعات ذکر شده و جدول زیر، روغن مناسب کمپرسور برودتی خود را بیابیم. جدول زیر به ما کمک میکند تا با استفاده از نوع مایع مبرد، دمای اواپراتور و نوع کمپرسور، بهترین روغن کمپرسور مناسب هر سیکل یا سیستم را بیابیم که این کار باعث نگهداری و طول عمر بالای دستگاه و سیکل تبرید ما میشود.
گام اول:
1- نوع مایع مبرد یا گاز سرماساز سیکل خود را مشخص کنید.
2- اواپراتور از نوع *خشک باشد و بازهی دمای آن را به درجه سانتیگراد (°C) مشخص کنید. (مثلا دمای اواپراتور شما بین +10 الی -40 هست.)
*دو نوع اواپراتور داریم: خشک و غرقابی.
3- نوع کمپرسور و دمای خروجی آن
گام دوم:
1- برای تشخیص نوع روغن مناسب، اول نوع کمپرسور و سپس ستون مایع مبرد و در آخر دمای اواپراتور را چک کنید.
2- اگر برای شما در یک ردیف هم روغن مینرال (معدنی) و هم روغن صنعتی را نمایش داد، بطور کلی و با صرف نظر از بحث زیست محیطی، استفاده از روغنهای صنعتی به دلیل قابلیت و عملکرد بهتر در دماهای بالا و پایین، بالا نگهداشتن راندمان و افزایش طول عمر کمپرسور پیشنهاد میگردد.
3- اگر با استفاده از اطلاعات بالا نتوانستید روغن مورد نظر خود را پیدا کنید حتما از یک تکنسین مشورت بگیرید.
به عنوان مثال:
روغن مناسب برای یک کمپرسور پیستونی که با گاز R717 کار می کند و دمای اواپراتور آن -30 الی +10 باشد، کدام است؟
ابتدا در ستون نوع کمپرسور به سراغ پیستونی میرویم. سپس از ستون نوع گاز، ردیف مبرد R717 را چک میکنیم و با بررسی دمای اواپراتور که روبروی آن قرار دارد خواهیم دید که سه حرف C, A و L در ستون کمپرسور پیستونی نمایان شده است.
حال به سراغ جدوال یک تا پنج در ابتدای این مقاله میرویم:
حرف A در جدول شماره یک روغن Sunice A 68 SYN را به ما پیشنهاد میدهد.
حرف C در جدول شماره دو روغن Suniso 4Gs را پیشنهاد میدهد.
حرف L در جدول شماره پنج روغن Sunice AKB68 را پیشنهاد میدهد.
شما میتوانید از هرکدام از سه روغن پیشنهادی بالا با توجه به در دسترس بودن آنها استفاده نمایید.
*نکته: هر زمان همانند مثال بالا برای یک سیکل چندین نوع روغن پیشنهاد شد، سعی کنید از روغنهایی که پایه و تکنولوژی ساخت آن "صنعتی" هست استفاده نمائید.
امیدارم این مقاله که به صورت تخصصی توسط تیم کولاکس تهیه و منتشر شده است برای شما خواننده گرامی مفید واقع شده باشد.
ثبت دیدگاه